петък, 14 юни, 2024 година.

Надпреварата за кмет на Будапеща още не е завършила, макар че местните избори в Унгария приключиха в 19 часа на 9 юни. Тази година изборите за местна власт в Унгария се проведоха заедно с изборите за членове на Европейския парламент.

Националната избирателна комисия обяви в понеделник, че изборите е спечелил Гергей Карачон, който е настоящият кмет на унгарската столица. За него са гласували 371 466 избиратели. Общо 371 142 души са избрали Давид Витези. Разликата между двамата е 324 бюлетини. Броят на обявените за невалидни бюлетини в изборите за кмет на Будапеща е 24 592 от общо 806 142. С публикация в социалните мрежи Витези изрази съмнение заради необичайно високия брой невалидни бюлетини. Според него големият брой невалидни бюлетини е знак за процедурни нарушения, които е възможно да са повлияли на изхода от кметските избори. Той посочи в публикацията си електронен адрес, на който да му се подаде сигнал от всеки, който е забелязал процедурно нарушение при преброяването на бюлетините в будапещенските избирателни секции.

Витези разполага с три дни от 10 юни да оспорва решението на Националната избирателна комисия, която обяви Карачон за бъдещ кмет с четири гласа „за“ и два „против“, и възнамерява да го направи, съобщиха местни медии.

Давид Витези, който бе независим кандидат с подкрепата на Зелената партия (LMP), получи изненадваща подкрепа два дни преди изборите от кандидатката на управляващата партия Александра Сенткираи. Тя внезапно се оттегли от напреварата и призова поддръжниците си за гласуват за Витези за кмет на унгарската столица.

Кандидатирам се на тези избори, защото съм разочарован от настоящия кмет и политиката му, както и от начина, по който правителството и столичното кметство се карат денонощно за национална политика и в града нищо не се случва, каза Витези пред БТА четири дни преди изборите. Ще спечелим, без съмнение, никой не може да ни вземе Будапеща, каза пред БТА в деня на вота Ференц Дюрчан, бивш премиер на Унгария и лидер на Демократична коалиция, чийто кандидат е Карачон.

Почти 60 големи градове и столични райони избраха нови кметове с вота на 9 юни. Новоизбраните управници обаче ще влязат в ролите си едва след 1 октомври, когато изтичат мандатите на досегашните.

През юли 2022 г. управляващата партия ФИДЕС прокара в парламента поправка в Изборния закон, според която местните избори се провеждат заедно с изборите за Европейски парламент. Аргументът бе, че така ще се спестят 9-10 милиарда форинта. Така местните избори тази година се проведоха заедно с европейските през юни, а не през октомври, когато изтичат мандатите на избраните на предишния вот местни власти.