петък, 12 юли, 2024 година.

Бивша състудентка на руския президент Владимир Путин, 70-годишната Ирина Подносова, беше назначена за председател на Върховния съд на Русия, предаде ДПА.

Съветът на федерацията (горната камара на руския парламент), прие решението единодушно, съобщи днес новинарската агенция „Интерфакс“. Кремъл номинира Подносова за позицията в началото на април.

Подносова е родена през 1953 г. в северния град Псков. През 1975 г. тя завършва юридическия факултет на Ленинградския държавен университет, сега носещ името Санктпетербургски държавен университет, където е състудентка на Путин. Последно тя заемаше поста на заместник-председател на Върховния съд.

Критиците на Путин изказват недоволство от широкоразпространените непотизъм и фаворитизъм, чрез които президентът запазва властта си. Путин също така въведе поправки в конституцията, за да се защити от съдебни разследвания, припомня ДПА. Предполага се, че Подносова ще гарантира допълнително, че съдебната власт ще продължи да действа в интересите на държавния глава.

Назначението на Подносова влиза в сила веднага. Тя е избрана за период от шест години и наследява Вячеслав Лебедев, който почина през февруари тази година на 80-годишна възраст, след като заемаше поста повече от 30 години.