събота, 20 април, 2024 година.

Бившият френски президент Франсоа Оланд препоръча днес на френското правителство да не поддържа „никакви контакти“ с Русия след „използването за пропагандни цели“ от страна на Москва на телефонния разговор между френския министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню и руския му колега Сергей Шойгу, предаде Франс прес.

„Видяхте как Русия се възползва от този вид разговори и дори внушава, че Франция може да е подкрепила атаките в Москва /…/ Моята препоръка е да няма контакти с Русия“, каза в ефира на радио „Франс ентер“ Оланд, който беше държавен глава от 2012 до 2017 г.

След нападението в Москва на 22 март, при което загинаха 144 души и за което отговорност пое групировката „Ислямска държава“ (ИД), френският министър на въоръжените сили Льокорню пое вчера инициативата за провеждане на телефонен разговор с руския си колега Шойгу. Това беше първи разговор на това равнище от октомври 2022 г. насам.

След разговора руският му колега заяви, че двете страни са „готови да разговарят“ за конфликта в Украйна – твърдение, което Париж отрече. Руското министерство на отбраната също така заяви, че „се надява“ френските тайни служби да не са замесени в атаката в Подмосковието.

Трябва „да продължаваме да помагаме на Украйна /…/ Колкото повече помагаме на Украйна, толкова по-голям е шансът този конфликт да приключи“, каза Оланд.

„Не бягството от отговорност прави мира, а способността, когато се сблъскваме с авторитарни режими, да покажем, че има граници и че преминаването на тези граници води до определени последици“, отбеляза бившият френски президент.