събота, 20 април, 2024 година.

Използването на тероризма за пропагандни цели е „вредно и недопустимо“, заяви днес бившият френски външен министър и министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан по радио „Сюд“, цитиран от Франс прес.

Запитан за телефонния разговор между френския министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню и руския му колега Сергей Шойгу, бившият министър изказа съжаление, че Русия е изразила „подозрения за потенциално участие на френските тайни служби в терористичната атака срещу руския народ“.

„Това е изключителна манипулация. Това е абсолютна манипулация и за съжаление представлява използване на тероризма за пропагандни цели“, каза Льо Дриан.

По думите му, Русия косвено застрашава сигурността на Франция и Европа.

„Преминаваме през изключително сериозен период, в който важните принципи на сигурност, които постепенно се наложиха след края на последната голяма война, бяха подкопани“, допълни бившият министър.

Руското министерство на отбраната изрази надежда след проведения вчера телефонен разговор между министъра на въоръжените сили на Франция и руския му колега, че „френските тайни служби“ не са замесени в нападението край Москва, за което отговорност пое екстремистката групировка „Ислямска държава“ (ИД).

„Киевският режим не прави нищо без одобрението на западните си покровители. Надяваме се, че в този случай зад него не стоят френските тайни служби“, заяви Шойгу, цитиран в изявление на своето министерство след телефонния разговор.

По-рано Париж съобщи, че по време на разговора министърът на въоръжените сили на Франция Себастиан Льокорню е „припомнил готовността на Франция“ за „засилени контакти“ с Русия в борбата срещу „тероризма“ след атаката на 22 март.

На този ден въоръжени терористи влязоха в концертната зала „Крокус сити хол“ в Подмосковието, откривайки огън по публиката и подпалвайки сградата. Най-малко 144 души загинаха, а 360 бяха ранени при нападението, за което отговорност пое ИД, посочва АФП.