вторник, 16 юли, 2024 година.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна днес във Вашингтон с новия британски министър на външните работи Дейвид Лами, съобщиха от Държавния департамент.

Лами зае поста преди броени дни след победата на Лейбъристката партия на произведените миналата седмица във Великобритания парламентарни избори.

Съюзниците от НАТО са по-способни и единни от когато и да било, подчертаха държавният секретар на САЩ и британският външен министър. Те също така обсъдиха ангажиментите на своите страни да инвестират в отбранителните си способности.

Важно е да се гарантира, че Украйна разполага с помощта, от която се нуждае в областта на икономиката, сигурността и хуманитарната сфера, за да защити своя суверенитет и териториална цялост, потвърдиха Блинкън и Лами. Държавният секретар на САЩ и британският външен министър обсъдиха също необходимостта от прекратяване на огъня в ивицата Газа, което да осигури освобождаването на заложниците, взети при нападението на палестинското ислямистко движение „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, и да положи основите на траен мир, се казва още в съобщението.

Британската делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон е водена от новия премиер на страната – лидера на лейбъристите Киър Стармър.