четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който пристигна днес в Кайро, откъдето започна нова обиколка в Близкия изток, призова страните от региона да „окажат натиск върху „Хамас“ да се съгласи на прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Франс прес.

„Твърдо съм убеден, че преобладаващото мнозинство“ от израелците и палестинците „искат да вярват в едно бъдеще“, в което двата народа „да живеят в мир и сигурност“, каза ръководителят на американската дипломация след малко повече от осем месеца война между палестинското ислямистко движение „Хамас“ и Израел.

Блинкън каза, че „Хамас“ е единствената страна в преговорите, която не приема американското мирно предложение от три фази, включващо освобождаване на заложници и преговори за слагане край на боевете, на което, по думите му, Израел се е съгласил.

Представител на „Хамас“ заяви, че коментарите на Блинкън за спирането на огъня показват „пристрастеност към Израел“ и позицията на държавния секретар на САЩ е истинската пречка пред постигането на споразумение, отбелязва Ройтерс.