вторник, 23 април, 2024 година.

Откакто спечели изборите, той засили ракетните атаки срещу украински градове

Президентът на Руската федерация Владимир Путин е решен да завладее Украйна, залагайки, че може да надживее западните поддръжници на Киев и да надделее на бойното поле, дори ако руските войски напредват бавно, коментира Bloomberg, като се позовава на източници, запознати с военната стратегия на Кремъл.

На фона на новия си шестгодишен мандат на власт и опит да се обвини Киев за най-смъртоносната терористична атака в Русия от две десетилетия насам – тази в „Крокус сити хол“, Путин се ангажира да постигне военните си цели, след като дипломатическите контакти със САЩ завършиха с провал в края на миналата година, отбелязва агенцията.

В същото време американски служители не виждат признаци, че руският президент е бил сериозен относно намирането на начин за прекратяване на боевете в Украйна.

„Сега Путин вероятно ще ескалира. Неговата цел е победа“, уверен е Алексей Мухин, ръководител на Московския център за политическа информация.

В статията се подчертава, че тъй като Русия няма необходимата жива сила за решителен пробив и Украйна изпитва трудности при снабдяването на силите си с боеприпаси, няма признаци, че която и да е от страните ще може да прекрати боевете скоро.

Откакто спечели изборите миналия месец, Путин засили ракетните атаки срещу украински градове, заявявайки, че не е заинтересован да даде време на Киев и неговите съюзници да се превъоръжат, като се съгласи на пауза в боевете.

Bloomberg предполага, че Кремъл може да подготвя почвата за засилване на войната, включително с възможна по-нататъшна мобилизация на резервисти, въпреки че „военната икономика на Русия вече се бори с недостиг на персонал“. Сега обаче Русия може да има проблеми със започването на големи нови офанзиви за превземане на градове като Харков.

„Не вярвам в евентуалното превземане на Харков. Кремъл няма достатъчно сили за такава задача, а градът е твърде голям. За истински пробив в тази война Русия се нуждае от много по-добри комуникационни способности, много повече високоточни оръжия и много повече хора“, обяснява на свой ред ръководителят на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите към Московския отбранителен аналитичен център Руслан Пухов.

Източник: Агенция „Фокус“