понеделник, 22 юли, 2024 година.

Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и сигурността Жозеп Борел заяви днес, че помирението в региона на Западните Балкани след войните през 90-те години на миналия век е обща отговорност и лидерите на страните трябва да отхвърлят реториката на разделение, предаде Танюг.

В авторски текст, цитиран от агенцията, Борел посочва, че през юли 1995 г. е написана една от най-мрачните глави в съвременната европейска история – над 8300 момчета и мъже системно са избити и погребани в масови гробове по хълмовете край Сребреница.

„Продължава да съществува тревожната тенденция на отрицание в Босна и Херцеговина и в целия регион. Каквото и да е отричане на геноцида е шамар срещу справедливостта и препятствие пред помирението. Позицията на ЕС е ясна – няма място за отричане на геноцида, историческия ревизионизъм или възвеличаването на военнопрестъпниците в обществата, които ценят истината и справедливостта“, посочи Борел.

Той допълни, че днес, 29 години по-късно, „14 от тези жертви, които бяха идентифицирани съвсем наскоро“, намират покой в Мемориалния център Сребреница-Поточари, а „за семействата и близките им най-сетне приключва дългият и тягостен период на неизвестност“.

Борел подчерта, че помирението е обща отговорност и трябва да стане ежедневна практика, присъстваща в политиката, образованието и всяка друга сфера на ежедневието.

„Ролята на политическите лидери в региона е преди всичко да отхвърлят реториката на разделение и активно да разпространяват помирението, което отново изисква уважение към историческите факти, пиетет към жертвите и опазване на културата на мир и сътрудничество“, посочи той.

Върховният представител напомни, че Международният наказателен съд за бивша Югославия и Международният съд са потвърдили безспорно, че това престъпление е геноцид.

„Неуспехът в предотвратяването на този геноцид е товар, който продължаваме да носим“, посочи Борел. „Самият ЕС е замислен така, че да донесе мир и помирение на европейския континент, задълго поделен от кървави братоубийствени войни. Това не би било възможно без приемането на утвърдените исторически факти и ангажираност за изграждане на институции, които ще осигурят трайния мир“.

В края на май Общото събрание на ООН обяви с резолюция 11 юли за Международен ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница през 1995 г. по време на войната в бивша Югославия. Сърбия, босненските сърби и Русия категорично се противопоставиха на резолюцията, която беше приета с 84 гласа „за“, 19 – „против“ и 68 „въздържали се“.