четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Британският премиер Риши Сунак заяви, че „разбира се не“ е обмислял да се оттегли на фона на продължаващите критики по повод на ранното му заминаване от честванията за 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, предаде ДПА.

Сунак се зарече да продължи „до последния ден на тази кампания“, опитвайки се да не обръща внимание на слуховете за възможната му оставка преди изборите на 4 юли.

През уикенда британският премиер успя да избегне критиките по адрес ранното му заминаване от честванията по повод годишнината от десанта в Нормандия.

Днес той участва в предизборна проява и каза, че няма да спре да се „бори за бъдещето на страната ни“.

На въпроса дали си е мислил за оставка Сунак, който беше в пъба „Дог енд Бейкън“ за медийно събитие в град Хоршъм в южна Англия, каза пред журналисти, че „разбира се не е (мислил за това)“.

„Изпълнен съм с енергия за визията, която предлагаме за страната. Тази кампания дори не стигнала до средата, а аз намирам огромна подкрепа за политиката, която предлагаме“, каза Сунак.

Премиерът на Великобритания също така поднови помирителния си тон по отношение на ранното си заминаване от честванията в Нормандия, като заяви пред журналисти, че „абсолютно не е искал да причини на някого болка или огорчение“ и се надява хората да намерят сили да му простят.

Сунак обърна внимание на някои от стъпките, които е предприел като премиер на страната, като увеличаване разходите за отбрана, но също и фактът, че има министър специално по въпросите на ветераните в правителствената канцелария.

Крис Филп, министър в правителствената канцелария, отговарящ за престъпността, полицията и пожарната служба към вътрешното министерство, който е съюзник на Сунак, по-рано призна, че е бил „изненадан и разочарован“ от ранното заминаване на премиера от Франция. Но той изрази увереност, че Сунак скоро ще се върне да „скача по пътя на кампанията“ и „ще говори с журналисти, когато те поискат да му задават някои въпроси“.