събота, 18 май, 2024 година.

Забранява се и финансирането на НПО и политически партии

ЕС забранява на Русия да финансира медии, неправителствени организации и политически партии в негови страни-членки. Това се съдържа в 14-ия пакет санкции срещу Кремъл заради войната в Украйна. Новината съобщи в „Екс“ заместник.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, предаде БНР. А Москва заплаши с незабавен и болезнен отговор.

Зелена светлина за мерките даде днес Комитетът на постоянните представители на държавите от Общността.

Още 4 свързани с Кремъл пропагандни медии ще бъдат добавени в санкционния списък на ЕС – Voice of Europe („Гласът на Европа“), РИА „Новости“ и вестниците „Известия“ и „Российская газета“.
Англоезичният сайт Voice of Europe е базиран в Чехия. Той бе санкциониран от властите в Прага в края на март, след като бе обявен за част от проруска мрежа за влияние.

Тогава стана ясно, че Русия е плащала на евродепутати, за да разпространяват нейната пропаганда.

П-рано днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза, че западните кореспонденти в Москва ще усетят реакцията на държавата, в случай че ЕС предприеме действия срещу руските медии.

„Ако тези мерки бъдат предприети срещу руските медии, руските журналисти, тогава, въпреки че западните кореспонденти няма да искат, те също ще трябва да усетят нашите ответни мерки“, заяви Захарова.

„Преди те усещаха нашата любов, но сега ще трябва да усетят отговора. Ние ще отговорим светкавично и изключително болезнено за западняците“, добави тя.