сряда, 19 юни, 2024 година.

Резултатите от изборите за Европейски парламент в Германия провокират дискусии за бъдещето на правителството на канцлера Олаф Шолц и неговата политика през идните месеци, както на национално, така и на европейско ниво.

В евроизборите партиите от управляващата „светофарна“ коалиция на канцлера Олаф Шолц претърпяха поражение, след като избирателите използваха вота, за да изразят недоволството си от правителствените политики. За Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Шолц получените 13,9 процента от гласовете са най-слабият резултат на федерални избори от 1949 г. насам, а „Съюз90/Зелени“ получи с 8,9 процента по-нисък резултат спрямо евровота от 2019 г., въпреки че климатичните промени са на едно от челните места сред темите, които тревожат германските избиратели. Третият коалиционен партньор – Свободната демократическа партия (СвДП) също отстъпи спрямо предишните избори, но значително по-малко, а събраните 5,2 процента са повече, отколкото сочеха социологическите проучвания.

Още в първите си коментари след оповестяването на екзитпол данните от вота председателят на победилия Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц заяви, че те са „катастрофа за светофарната коалиция“, а Маркус Зьодер – председателят на сестринската партия Християнсоциален съюз (ХСС), призова Шолц да подаде оставка и да обяви предсрочни избори.

Правителството вече не е легитимно за гражданите, каза вчера Зьодер след заседание на ХСС в Мюнхен, и определи евроизборите като вот на недоверие срещу канцлера.

За предсрочни избори призова и крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която заяви ясно желание да участва в управлението на страната.

Редовните избори за Бундестаг (долната камара на германския парламент) са планирани за есента на 2025 г., а междувременно предстоят регионални избори в четири важни провинции – Саксония, Тюрингия, Бранденбург и Хамбург и въпросът за евентуална смяна на правителството в този период е от ключово значение.

В едно от малкото си изказвания след оповестяването на изборните резултати Шолц сдържано ги определи като „лоши“ и призова за смяна на курса. До изборите за Бундестаг трябва да бъде свършена много работа от коалиционните партии, за да си върнат доверието на гражданите, подчерта той.

В предизборната кампания партията заложи силно на противопоставяне на крайната десница, което може би е отблъснало част от избирателите, коментират германски медии.

За „Зелените“ резултатите са още по-тежко поражение – екологичната партия загуби огромна част от подкрепата на гражданите в период, когато климатичните проблеми и екологията са сред темите от първостепенна важност в германското общество. Особено тежка в загубата на партията сред младите – партията губи 18 процента сред хората под 30 години, въпреки че това е най-активното поколение по климатичните проблеми.

Един от първите тестове за баланса на силите ще бъде бюджетът за 2025 г., който ще постави на изпитание и отношенията в самата коалиция, посочват медийни анализатори. Един от ключовите въпроси в бюджетните дебати ще бъде този за реформа на „дълговата спирачка“, която ограничава правителството при поемането на нови дългове, и позицията на финансовия министър Кристиан Линднер (СвДП) за запазването й и съответно, осигуряването на бюджета чрез икономии, противоречи на позициите на останалите коалиционни партньори.

Възможността за предсрочни избори „не е обмисляна и за секунда“, заяви вчера правителственият говорител Щефен Хеберщрайт, и посочи времевата рамка за бюджета – на 3 юли правителството трябва да вземе решение по бюджетния проектозакон, както и да определи мерки за съживяване на икономиката.

Междувременно германските партии трябва да определят и позицията си по състава на новата Европейска комисия и нейния председател. Председателят на Европейската народна партия, част от която е блокът ХДС/ХСС, Манфред Вебер поиска от Шолц, както и от френския президент Еманюел Макрон, да определят позициите си дали подкрепят досегашната председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен за нов мандат. Като срок той определи идния понеделник, когато в Брюксел ще се проведе неформална среща на европейските лидери. Шолц също поиска разпределението на най-важните постове на европейско ниво, включително председателството на Еврокомисията, да бъде решено до края на юни, без да посочи детайли, но Катарина Барли, водещият кандидат на социалдемократите в евроизборите, сигнализира готовност за съвместна работа с ЕНП.

„Зелените“, които имаха собствен кандидат за поста начело на ЕК в лицето на Тери Райнтке, изразиха готовност да подкрепят втори мандат на Фон дер Лайен, а третият коалиционен партньор СвДП обвърза подкрепата си с конкретни условия, включително да не се започва инициатива за общоевропейско поемане на дълг, да се води последователна политика за контрол над миграцията и да се оттегли планираната забрана за нови автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 година.