вторник, 23 април, 2024 година.

Предстоящите президентски избори ще бъдат референдум за бъдещето на Северна Македония, обяви на старта на предизборната си кампания кандидатът, издигнат за президентските избори в Северна Македония, Буяр Османи. От пред вила „Водно”, където е резиденцията на президента на Северна Македония, Османи обяви своя „керван на победата”, с който ще пътува из страната, за да чуе гражданите и да им представи своите планове „как тази страна ще стане член на ЕС”.

По думите му, Северна Македония е на кръстопът, „единият път води към светло европейско бъдеще, а другият – към изолация и липса на перспектива, а себе си определи като най-подходящия кандидат за президент заради опита, контактите и доверието „в центровете за вземане на решения“, за да осъществи мечтата на всеки гражданин за светло, сигурно и европейско бъдеще”. Той добави, че зад него застава най-големият мултиетнически Европейски фронт, състоящ се от 9 партии – платформата, чиято цел е да запази междуетническата хармония, евроатлантическата ориентация на страната, добросъседските отношения.

„Идвам директно от Брюксел в специален ден, четвърти ден, четвърти месец, 2024 г., в деня на основаването на НАТО и на 4-ата годишнина от членството на Северна Македония в НАТО, и давам началото на този керван на победата под числото четири като символика, че сме на прав път. Започвам тази мисия от централата на НАТО с надеждата, че ще я завърша като президент в централата на ЕС, седнал на масата с Европейския съвет като пълноправен член“, каза Османи.

Предизборната кампания за предстоящите президентски избори в Северна Македония започва официално днес и ще продължи до 22 април.

Кандидатът за втори президентски мандат Стево Пендаровски ще посети Кривогащани, Крушево, а довечера ще стартира кампанията си с митинг в Прилеп. От Крушево започва кампанията си и Максим Димитриевски, а ВМРО-ДПМНЕ, които издигнаха Гордана Силяновска, са обявили митинг пред сградата на правителството тази вечер в Скопие.