четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Червен код за горещини в Сърбия и Хърватия са обявени днес, като се очаква максималните температури да достигнат 39 градуса по Целзий, съобщиха сръбските и хърватските медии.

Сръбският Републикански хидрометеорологичен институт обяви червен код днес, който ще остане в сила до 17 юли, съобщи в. „Данас“. В столицата Белград и в Нови Сад днес температурите ще бъдат най-високите от началото на лятото – 39 градуса. Минималните температури ще бъдат между 25 и 27 градуса.

„Силна и дълготрайна топлинна вълна до края на седмицата, 14 юли, с максимални температури в Сърбия от 35 до 40 градуса, в района на Белград – от 37 до 40 градуса. В повечето градски пространства се очакват тропически нощи“, пише на сайта на института.

Топлинната вълна се очаква да продължи и в началото на следващата седмица.

Почти в цяла Хърватия е обявен червен код за опасни горещини, като максималните температури ще достигнат до 38 градуса, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ. Във вътрешността на страната се очаква развитие на облаци и възможни превалявания.

Д-р Бранислав Ралевич от клиничния център „Звездара“ в Белград предупреди, че високите температури водят до пристъпи на мигрена, а има случаи и на силно главоболие вследствие излагане на слънце. Някои пациенти се оплакват и от синусоидално главоболие вследствие на климатизацията в затворените пространства. Той предупреждава да не се пренебрегват симптомите на слабост, умора, затруднения в говора, слабост в някоя част на тялото, защото могат да са признак на инсулт, съобщи сръбската обществена телевизия РТС.