сряда, 19 юни, 2024 година.

Възможно е Русия да стои зад осуетения миналата седмица опит за палеж на градски автобуси в Прага, заяви чешкият премиер Петър Фиала, цитиран от Ройтерс.

Полицията каза, че в събота е задържала 26-годишен мъж и срещу него са повдигнати обвинения в тероризъм.

„Има подозрения, че атаката вероятно е организирана и финансирана от Русия“, каза днес Фиала пред журналисти. „Това е част от хибридна война на Русия срещу нас. Русия постоянно се опитва да предизвика безредици, да подкопае доверието на гражданите в държавата ни“, допълни чешкият премиер.

Чехия членува в НАТО и оказва силна подкрепа на Украйна за отбраната ѝ срещу руските сили.

По-рано чешката полиция заяви, че арестуваният заподозрян е испаноговорящ гражданин на южноамериканска страна. Планът му е бил да осъществи нападението си в нощта на сряда срещу четвъртък и е пристигнал в Прага пет дни по-рано. Благодарение на бдителността на служителите на автобусното депо мъжът не е успял да извърши палежите.

Неотдавна Полша обвини Русия също и в опит да дестабилизира страната, включително чрез саботажи и палежи, заради ролята, която Варшава играе при доставянето на военна помощ в съседна Украйна. Полската служба за вътрешно разузнаване миналия месец съобщи, че е задържала двама граждани на Беларус по подозрение в палежи в различни части на страната. Има и други арестувани лица, които са заподозрени в саботажи, извършени по нареждане на руските служби.

Москва отрича твърденията на полските власти.

През 2014 г. Чехия обвини Русия за серия от експлозии в оръжеен склад и седем години по-късно експулсира десетки руски дипломати, след като заяви, че са се появили доказателства за руска връзка.