понеделник, 15 април, 2024 година.

Чешкият премиер Петър Фиала заяви, че страната му ще дари десетки милиони евро на водената от нея инициатива за закупуване на стотици хиляди артилерийски снаряди за Украйна, съобщи Ройтерс.

Две години след началото на руската пълномащабна инвазия Украйна спешно се нуждае от снаряди, защото и двете страни от конфликта усилено използват артилерия срещу позициите си по дългата стотици километри фронтова линия.

Чешката инициатива е привлякла около 18 държави, като до момента Германия обещава най-голям принос – 575 млн. евро за 180 хил. снаряда.

Фиала заяви снощи пред местния телевизионен канал CNN Prima News, че чешкият принос ще бъде стотици милиони крони или няколко десетки милиона евро.

„Това приблизително отговаря на това, което страна с нашия размер и просперитет може да отдели“, заяви Фиала.

Чехите, чрез екип от държавни служители и частни компании, се стремят да съберат най-малко 800 000 снаряда голям калибър по света, като първата доставена партида се очаква в Украйна до юни. Но чешките служители казват, че числото не е окончателно и че ще е възможно събирането на повече снаряди по света, ако има повече финансиране.