четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Четирима израелски войници, на възраст между 19 и 24 години, са загинали при експлозия в сграда в град Рафах в южната част на ивицата Газа, съобщиха днес израелските въоръжени сили, цитирани от ДПА.

Според информация на израелските медии военните са хвърлили взривно устройство в подозрителна триетажна сграда в Рафах, за да детонират евентуални мини. Експлозията обаче е настъпила едва когато войниците влезли в сградата.

Сградата се срутила и част от войниците били затрупани. Седем военнослужещи са пострадали, някои от тях тежко.

По-късно израелската армията откри вход за тунел в сградата и заяви, че според нея там е живял високопоставен член на палестинското ислямистко движение „Хамас“.

По време на операцията вГаза израелските войници обикалят от къща на къща и търсят оръжия, наред с други неща. Според военните в голяма част от сградите са били поставени експлозиви.

По данни на израелската армия от 7 октомври от израелска страна са загинали 650 войници, а повече от 3700 са били ранени, отбелязва ДПА.

Най-малко 37 100 палестинци са били убити от началото на израелската военна офанзива, предприета в ивицата Газа в отговор на нападението, извършено от „Хамас“ в Израел, по информация на контролираното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в ивицата Газа. Тези данни не са проверени по независим път.