вторник, 5 март, 2024 година.

Цивилни палестинци поискаха днес от Европейския съюз да въведе санкции срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху и четирима израелски министри заради престъпления и нарушения на човешките права на Западния бряг, предаде Франс прес, като се позова на френска адвокатска кантора, която действа като представител на палестинците.

Искането е адресирано до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел от адвокат Сара Самьор от юридическата кантора „Дьомен“, която представлява 21 палестинци, живеещи на различни места на Западния бряг.

В документа, адресиран до Борел, се иска ЕС да въведе санкции срещу Бенямин Нетаняху и срещу израелските министри Йоав Галант (на отбраната), Рон Дермер (на стратегическите въпроси), Итамар Бен Гвир (по въпросите на националната сигурност) и Бецалел Смотрич (на финансите) заради „участието им в престъпления и сериозни нарушения на човешките права“.

„Подателите на искането са жертви на престъпления, включително на атаки, включващи насилие, произволни арести, изтезания, лошо отношение и принудително разселване“, се казва още в текста.

Сред подателите на искането, които са поискали да останат анонимни по съображения за сигурност, фигурира жена, чиито двама синове са били убити в началото на месеца при израелска атака в бежански лагер на Западния бряг.

„Тези действия са част от дългогодишна политика на незаконна колонизация и институционализираната практика на систематични атаки срещу цивилно население на Западния бряг, като представляват престъпления срещу човечеството по смисъла на Римския статут“, се казва в адресираното до Борел искане.

Западният бряг, който е окупиран от Израел през 1967 г., е разтърсван от насилие, откакто започна войната между Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“ в ивицата Газа. Израел предприе военната си операция в Газа, след като на 7 октомври миналата година бойци на „Хамас“ извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.