сряда, 19 юни, 2024 година.

Резултатите от европейските избори засягат по-скоро вътрешната ситуация в Дания, но няма да променят позицията на страната в Европа, каза пред БТА датският доцент по политически науки към Копенхагенския университет Йенс Л. Мортенсен. „Ще продължаваме да поддържаме зелен облик, да подкрепяме единния пазар и износа. Дания се справя добре икономически и това няма да се промени. Но наблюдаваме недоволство спрямо настоящото правителство и резултатите са ясен признак за това,“ добави той.

„Тук в Дания най-голямата изненада [на изборите] е, че една от управляващите партии, Датската социалдемократическа партия, вече не е най-голямата партия в Дания. Социалистическата народна партия е новата най-голяма датска партия в Европейския парламент. Това е вот на недоверие от гласоподавателите,“ посочи анализаторът.

Датската социалдемократическа партия спечели два парламентарни вота и един местен в периода след 2019-а година, като това е първото ѝ поражение оттогава. Изборите в Дания се оказаха исторически и с това, че социалдемократите получиха най-ниската си подкрепа на европейски вот в историята – 15.6 процента. Досегашният отрицателен рекорд датираше от 1999 година, когато за нея са гласували 16.5% от избирателите.

„Няма две мнения – това е удар в лицето на настоящата центристка коалиция, която включва Датската социалдемократическа партия и две либерални партии. Специално за социалдемократите това е голям проблем,“ добави Мортенсен, но поясни, че към момента няма основания да се говори за развитие подобно на това във Франция, където правителството обяви, че ще подаде оставка след загубата на европейския вот.

„В Дания няма да има избори в следващите две години. Те [управляващите партии] имат мнозинство в нашия парламент, но подкрепата към тях спада и през следващите две години ще бъдат изправени преди политическия проблем да се опитват да защитят правителството си. Вече са в отбранителна позиция,“ политологът подчерта.

Мортенсен заяви, че резултатите говорят за протестен вот срещу правителството, който е бил провокиран от поредица от грешни стъпки. „Те се интересуват повече от властта, отколкото от реалните политики,“ посочи той.

В другия полюс на емоциите са социалистите, които празнуваха неочакван триумф.

„Много неща се развиха добре за Социалистическата народна партия на тези избори,“ обясни датският политолог. „Формираха много силен екип, вкараха трима кандидати в Европейския парламент, а също успяха да привлекат и разочарованите центристки избиратели. Възползваха се от ниската подкрепа към настоящото правителство, представиха много прилична алтернатива, проведоха много добра предизборна кампания. За тях това е ясна победа,“ добави Мортенсен.