вторник, 5 март, 2024 година.

Британският външен министър Дейвид Камерън нарече „неразумни“ думите на Доналд Тръмп, че САЩ могат да откажат да защитават съюзниците от НАТО, които не са изпълнили ангажиментите си за разходи за отбрана.

Говорейки пред репортери в Ийст Килбрайд, Шотландия, лорд Камерън каза, че е много силен поддръжник на НАТО. Това помага на западните демокрации да бъдат в безопасност и е изключително толкова важно в този свят, където видяхме ужасната незаконна инвазия на Путин в Украйна, добави Камерън.

„И всъщност НАТО тази година стана по-силен блок с присъединяването на Швеция и Финландия. Разбира се, ние искаме всички страни да харчат като нас 2% от брутния вътрешен продукт, но мисля, че казаното от Тръмп не беше разумено“, каза британският дипломат номер едно.

По-рано бившият министър на отбраната Тобайъс Елууд каза, че е „изумен“ и „объркан“ от „безотговорните“ коментари на Доналд Тръмп. Според него „това може би е най-безотговорният коментар, който бивш президент е правил относно международната сигурност“.