неделя, 21 юли, 2024 година.

Заключителната декларация, приета от лидерите на страните от НАТО, показа, че те искат Украйна да се присъедини към алианса, каза генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Той даде пресконференция след заседанието на Северноатлантическия съвет – най-висшия политически орган за взимане на решения в НАТО. В декларацията, която приеха, лидерите от НАТО обявиха, че пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим, но не посочиха конкретни срокове. Бившата съветска република ще може да се присъедини към западния военен съюз, когато изпълни съответните условия и бъде постигнато съгласие между страните членки.

„Това е силно послание от съюзниците в НАТО, че ние наистина искаме Украйна да се присъедини, че работим с Украйна това да се случи“, каза по повод декларацията Столтенберг на пресконференцията, която даде в рамките на на срещата на върха на алианса във Вашингтон. В същото време той потвърди, че не е ясно кога членството на Украйна ще стане факт.

Срещата на върха във Вашингтон ще е последната под председателството на Столтенберг. По-късно тази година бившият норвежки министър-председател ще бъде наследен като генерален секретар на НАТО от доскорошния премиер на Нидерландия Марк Рюте. Това ще стане на 1 октомври – точно 10 години след като Столтенберг зае поста.