понеделник, 22 юли, 2024 година.

Декларацията на страните членки на НАТО от срещата на върха на алианса в американската столица Вашингтон изобилства от „войнствена реторика“, а текстът в нея, който се отнася до Китай, съдържа „провокации и лъжи“, каза говорител на китайската мисия в Европейския съюз, цитиран от Ройтерс.

Лидерите на страните от алианса изразиха безпокойство по повод сближаването между Русия и Китай и осъдиха подкрепата на Пекин за руската инвазия в Украйна. „Задълбочаването на стратегическото партньорство между Русия и Китай, както и техните съвместни опити да дестабилизират и прекроят базирания на правила международен ред, поражда дълбока загриженост“, се казва в текста на декларацията.

„Както всички знаем, Китай не е създателят на кризата в Украйна“, казва говорителят според изявление, разпространено от китайската мисия в ЕС днес. „Декларацията от срещата на върха на НАТО във Вашингтон е пропита от манталитет от Студената война и войнствена реторика, а съдържанието ѝ, отнасящо се до Китай – с провокации, лъжи, подстрекателство и клевети“, заявява още прессекретарят в отговор на репортерски въпрос.

„Основната позиция на Китай по въпроса за Украйна е насърчаване на мирни преговори и политическо уреждане на конфликта, което е широко признато и оценено от международната общност“, казва още говорителят, който е неназован от Ройтерс.