понеделник, 17 юни, 2024 година.

Полицията в Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина провежда днес операция „Ролекс“, в рамките на която досега са арестувани 10 души, заподозрени в продажба на наркотици, съобщи Министерството на вътрешните работи на Република Сръбска, предаде Танюг.

Въз основа на заповед на съда на Босна и Херцеговина се извършват претърсвания на жилищни и бизнес обекти и транспортни средства на 24 места в района на Баня Лука, Фоча, Билеча, Лакташа, Дървар и кантон Сараево, се казва в прессъобщението.

Става въпрос за акция, проведена след обмен на оперативна информация с Европол с цел наказателно преследване на голям брой лица, които от края на 2019 г. до началото на 2021 г., действайки като организирана престъпна група, са продавали незаконно наркотици на територията на Босна и Херцеговина, Черна гора и други страни от Западните Балкани, съобщи Срна.

Срещу задържаните се води криминално производство. Акцията „Ролекс“ се провежда от Дирекцията на МВР на Република Сръбска за организирана и тежка престъпност с подкрепата на Жандармерията, Специалната антитерористична единица и полицейските управления на Баня Лука, Требине и Фоча.

Операцията се провежда в сътрудничество с Агенцията за разследване и защита на Босна и Херцеговина, а всички мерки и действия се предприемат под надзора на прокуратурата на БиХ.