вторник, 16 юли, 2024 година.

Първата детска онкологична болница в Румъния, построена от асоциация “Дари живот” с подкрепата на над 350 000 индивидуални дарители и 8 000 компании, започна да функционира и вече прие първите пациенти с онкологични заболявания. Това са децата, които досега бяха настанени в отделенията по онкология, неврохирургия и хирургия в старата сграда на болница “Мария Кюри” в Букурещ, съобщиха за БТА от асоциацията.

Процедурите по трансфера отнемат шест дни, а първото преместено дете е Андреа – момиче на 2 години и половина.

“Момиченцето беше придружено от три медицински сестри и имаше прикрепен монитор за жизнени показатели. Въпреки стреса от смяната на обкръжението, малко след като пристигна в новото отделение, тя вече си играеше с друга пациентка – Ева, която беше преместена след нея”, разказват за БТА от асоциация “Дари живот” и допълват: “В старото отделение по неврохирургия имаше само 30 см между леглата. Не е за вярване да ги видиш тук да тичат в коридора. Все едно не работим в болница, а в детска градина”.

Сред първите пациенти е и Дариус – бебе на три месеца и половина.

„Имахме какви ли не чувства през годините на изграждане на болницата, но нищо не може да се сравни с усещането да видиш тези деца да си връщат радостта от живота, въпреки болестта. Или усещането да видите как родителите намират нови източници на доверие и надежда за своите деца, благодарение на новото пространство и оборудването, които включихме в тази болница, изградена съвместно с нашите спонсори и дарители“, споделя Кармен Ускату, председател на асоциация “Дари живот”.

„Преместването на пациентите в болницата, изградена съвместно с нашите дарители и спонсори, бележи края на един много сложен етап от нашия проект. Това е победа, която осмисля всеки жест, всяка битка, всяка секунда работа и всяка стотинка, дарена от хората. Това е победата на живота, на надеждата, на солидарността и професионализма, срещу болестта и системата“, каза на свой ред Оана Георгиу, заместник-председател на асоциация “Дари живот”.

Първоначално замислено като триетажна клиника, лечебното заведение бързо се превръща в сграда от 12 000 квадратни метра, на 9 етажа със 140 легла. Проектът носи поредица от премиери в румънската медицинска система: първото педиатрично отделение за лъчетерапия в обществена детска болница, първата операционна зала, изцяло покрита със стъкло, за да се намали рискът от вътреболнични инфекции, отделни стаи за интензивно лечение, стаи с две легла за останалите отделения, с легла за родители и самостоятелни санитарни възли, помещения за деца (стаи за игри, кино, радиостудио, астрономическа обсерватория, физкултурен салон и стая за възстановяване), както и помещения за родители и медицински персонал.

На 19 март асоциация “Дари живот”, която събра средствата и изгради лечебното заведение, подписа документите, с които предаде лечебното заведение на румънската държава. На 4 април Министерството на здравеопазването на Румъния подписа заповед за одобрение на експлоатацията на първата детска онкологична болница в страната.

Кармен Ускату и Оана Георгиу вече набират средства за следващия проект – построяването на втора сграда, където ще бъде преместена детската болница „Мария Кюри“.

БТА беше първата българска медия, която посети лечебното заведение още по време на неговото изграждане и направи документален филм за болницата в началото на месец януари миналата година. „Болница на надеждата“ можете да видите тук.