сряда, 21 февруари, 2024 година.

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам. Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от Индомалайската биогеографска зона флората и фауната не са изследвани напълно и през последните години продължават да се откриват нови видове. В страната има множество защитени територии и биосферни резервати и това позволява на учените да допълват информацията за животинския и растителен свят.

Според един доклад на Световният фонд за дивата природа от 97 година до сега на територията на Югоизточна Азия са открити повече от три хиляди нови вида животни и растения.

Районът около река Меконг се определя като най-важната биологична точка на биоразнообразие, което още не познаваме. Тази нова за науката информация съсредоточава вниманието на учени от цял свят, на университети и изследователски институти, както и на природозащитни организации. Заедно с установяването на новите видове се анализират и заплахите за тяхното оцеляване. Запазването на местообитанията ще гарантира запазването на това биоразнообразие.

Едно сътрудничество между Националният природонаучен музей и Института по биоразнообразие у нас и университета в Ханой, Виетнам, създадено през миналата година позволи на български учени да се включат в съвместна българо-виетнамска експедиция в екваториалните гори на Виетнам. Целта – да се открият нови животински видове.

„Бяхме във Виетнам 20 дни, тръгнахме миналата година през октомври и се върнахме ноември, четирима душа екип, трима бяхме от предишния ни екип от 2018 г., като този път на мястото на д-р Петър Берон дойде моят колега от музея Марио Лангуров, който изследва едни микроскопични мухи, много важни в екосистемите, разказа за „Нощен Хоризонт“ доц. Николай Симов, ентомолог в Националния природонаучен музей, който беше участник в тази експедиция, за да ни разкаже за преживяването, за срещата си с фауната и флората на Виетнам и за резултатите от работата на екипа.

„Този път решихме да се концентрираме като дестинация в района планината Тандал и резервата Тандал, след това в района на Китайско-виетнамската граница, район, който почти на никого не му говори нищо, но това е едно от местата, в които виреят почти всички цитрусови плодове, които намираме в магазина.

Флората там е същата, каквато е можело да се види преди 15 милиона години и същите тези растения е можело да се видят и в България, това беше като едно пътуване във времето…

А иначе празникът на виетнамската жена не е на 8 март, на 20 октомври и по този повод има невероятни рок – концерти.

Югоизточна Азия е страната на контактите, на личните познанства, те веднага ни заведоха на този концерт, който беше на покрива на един модерен хотел, така че тази чудесна дума – “ с връзки“ там е издигната на пиедестал, разказа още доц. Симов.

Доц. Симов разказа също, че там дейността на д-р Петър Берон е много добре позната, той лично се познава с проф. Ву, като при посещението през 2018 г. цялата българска научна група, заедно с д-р Берон, като бивш председател на Народното събрание, са били посрещнати като дипломатически лица.

По думите му на тези срещи са се научили как да отказват, как да си поискат – нещо, което в Азия е много добре усвоено.

Още по темата в звуковия файл на страницата на БНР.