събота, 20 април, 2024 година.

Един от най-важните човешки уроци е да пазим доброто у нас, така както ни го показаха спасителите от Лим. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Биело поле, Черна гора, по повод отбелязването на 20-годишнината от трагедията при река Лим, в която загинаха 12 деца от Свищов.

„Преди 20 години България изтръпна от болка и се събуди потопена в скръб, която с нищо не можеш да заличиш, защото родината ни загуби свои деца. Една велика трагедията спря техния полет, унищожи тяхното детство и само паметникът пази спомена за тях“, допълни Илияна Йотова.

Тук съм заедно с българската делегация и българските посланици в три държави, за да благодарим на всички доброволци, спасители, пожарникари, водолази, лекари, които направиха и невъзможното, за да спасят и малкото оцелели от катастрофата, каза тя.

По думите й спасителите са знаели, че всяко тяхно действие е спасен човешки живот и са направили каквото са могли. „Това са истинските хора сред нас и ние им дължим огромна признателност и благодарност. Никой не ги принуди, само дълбоката човещина ги хвърли във водите на Лим“, каза Илияна Йотова.

Днес оцелелите са големи хора, имат семейства в Свищов и в България, но те винаги ще останат свързани с хората от Биело поле, които ги спасиха. За другите остана само споменът на всички техни близки, посочи вицепрезидентът.

Сигурни сме че всичко, което можеше да бъде направено, е направено и знаем, че това може да бъде направено само от братя за братя, подчерта тя.

Илияна Йотова припомни, че спасителите на децата бяха наградени от президента Георги Първанов с най-високия символ „мадарски конник“ и получиха документи за българско гражданство. По думите й „това е най-малкото, което можехме да направим“.

По време на церемонията бяха припомнени имената на хората, участвали с риск за живота си в спасителните операции и настаняването на оцелелите. Представени бяха видеоматериали от архива на черногорски медии и БНТ за трагичния инцидент.