понеделник, 4 март, 2024 година.

Специалният пратеник на Съединените американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви днес, че САЩ са дали да се разбере ясно, че не може да има едностранни ходове и че те ще имат последствия. Ескобар заяви това за Танюг по повод решението на Прищина да отложи прилагането на регламента на Централната банка на Косово за забрана на сръбския динар в Косово и посочи, че тези въпроси трябва да се въвеждат със срокове, които не засягат населението.

„Готови сме да помогнем за решаването на проблема, но Белград и Прищина трябва да се върнат към диалога и да спазват съществуващите споразумения“, каза Ескобар.

По думите му много от тези проблеми могат да бъдат решени чрез създаването на Съюз на сръбските общини.

На въпрос дали адресът за помощ на сърбите в Косово е в Брюксел или във Вашингтон, той подчерта, че САЩ напълно подкрепят диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина под егидата на ЕС и полагат всички усилия той да продължи. Ескобар подчерта, че диалогът е единственият канал за решаване на двустранните въпроси.

„Нашата техническа подкрепа, нашата икономическа подкрепа и нашето политическо влияние са зад диалога, защото в крайна сметка нашите най-големи стремежи са Косово и Сърбия да се присъединят към Европейския съюз. И междувременно да развиват мирни, продуктивни и ефективни двустранни отношения“, каза Ескобар.

По повод Националния празник на Сърбия Ескобар каза, че иска „да продължим да развиваме приятелството между нашите две страни“. Ескобар бе гост на прием, организиран от посолството на Сърбия във Вашингтон по повод националния празник на Сърбия Ден на държавността, който се отбелязва на 15 февруари.