вторник, 5 март, 2024 година.

Испанските фермери днес излязоха за седми пореден ден по улиците в цялата страна, включително в провинция Мадрид, в знак на протест срещу намаляването от Европейския съюз на земеделските субсидии, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Пред последните седмици испанските фермери се присъединиха към своите колеги от Франция и другите европейски страни в искането им за промяна в политиката на ЕС, включително по-гъвкава Обща селскостопанска политика (ОСП), удължаване на временното намаляване на данъка върху дизела и помощ в секторите, които са засегнати от настоящото засушаване в страната.

Протестите осъждат „натиска“, упражняван от политиките на ЕС, които „заплашват стабилността на селските стопанства“, заяви пред ЕФЕ генералният секретар за провинция Мадрид на съюза „Координатор на организациите на фермерите и животновъдите“.

Протестиращите заедно с 50-60 трактора започнаха своя протестен марш в 9 сутринта от Титулсия и се насочиха към Торехон де Веласко, като и двете общини са разположени в южната част на провинция Мадрид.

Испанските шофьори на камиони също протестираха, провеждайки стачка втори ден с искане за по-благоприятни данъчни облекчения и субсидии за гориво.

Въпреки факта, че Националната федерация на транспортните асоциации на Испания, която обединява повече от 32 000 транспортни компании и повече от 60 000 превозни средства, не подкрепи стачката, Националната платформа за защита на транспорта призова днес в социалните мрежи шофьорите на камиони в Испания да се мобилизират.

Правителството, което изразява симпатии към исканията на фермерите и шофьорите на камиони, призова протестите да останат мирни.

В понеделник министърът на земеделието, рибарството и храните Луис Планас заяви, че ще представи предложение за опростяване на ОСП и ще обърне внимание по време на Съвета на ЕС по-късно този месец на закона на ЕС за веригата за доставки на храни и други въпроси като селскостопанското застраховане.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и испанската агенция ЕФЕ)