понеделник, 15 април, 2024 година.

Испанският премиер Педро Санчес пристигна в Катар – последна спирка от близкоизточната му обиколка, където ще се срещне с местното ръководство, за да обсъди примирието в Газа между групировката „Хамас“ и Израел, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Испанският посланик в Катар Хавиер Карбахоса посрещна Санчес в Доха.

Санчес ще се срещне с катарския премиер и външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, който, подобно на саудитския си колега по-рано, покани премиера на ифтар – първото хранене след целодневния пост за рамазан.

Испанският премиер също така ще бъде приет от емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани.

На срещите си с висшите лидери на Катар Санчес планира да повтори позицията на Испания по отношение на конфликта между Израел и „Хамас“.

Испания призовава за прекратяване на огъня в Газа, заедно с предоставяне на повече хуманитарна помощ за ивицата, и иска освобождаването на всички израелски заложници.

Испанското правителство се застъпва за решение с две държави, което да позволи на Израел и Палестина да съжителстват мирно.

Санчес започна тридневната си обиколка в понеделник, като първата спирка беше Йордания, където той се срещна с крал Абдула Втори. Вчера премиерът посети палестински бежански лагер в столицата Аман и после отпътува за Саудитска Арабия, където разговаря с престолонаследника на страната Мохамед бин Салман.

И Абдула Втори, и саудитският престолонаследник изразиха благодарност за подхода на Испания към войната между Израел и „Хамас“.

Катар, подобно на Саудитска Арабия, не признава Израел, но е един от посредниците между двете воюващи страни, заедно с Египет и САЩ.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ЕФЕ)