неделя, 21 юли, 2024 година.

Президентите на Боливия Луис Арсе и на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва се срещнаха в боливийския град Санта Крус, за ​​да подпишат серия от двустранни споразумения за сътрудничество в областта на сигурността, търговията и енергетиката, съобщи испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Срещата между двамата държавни глави се проведе в хотел в покрайнините на града, разположен в източната част на Боливия, с участието на министри от сектора на икономиката и сигурността на двете страни.

В същото време в друг хотел в града се проведе бизнес форум, който събра около 300 предприемачи от двете страни за сключване на споразумения в промишлени и търговски области, съобщи Министерството на външните работи на Боливия.

Дневният ред включи и министерска среща и подписване на двустранни споразумения по гранични въпроси като борбата с наркотрафика, трафика на хора и контрабандата.

Бразилският президент пристигна в Боливия, след като присъства на срещата на високо равнище на МЕРКОСУР със своя колега Арсе. Боливия наскоро се присъедини като пълноправен член към организацията.

Посещението на Лула идва в момент, когато Боливия е изправена пред политическа поляризация поради опита за военен метеж на 26 юни и икономическите затруднения, които продължават от началото на 2023 г.

Лула посещава Боливия за първи път от 15 години. Последният път той пристигна в страната през 2009 г., когато го прие тогавашният президент Ево Моралес (2006-2019).

По това време Лула и Моралес подписаха няколко споразумения за енергийно и минно сътрудничество, както и заем за изграждането на път, който трябваше да минава през природен резерват, но не беше построен поради социално напрежение и различни критики към проекта.

По време на първия си мандат като президент на Бразилия (2003-2011) Лула посети Боливия, за да подпише споразумения с правителствата на тогавашните президенти Гонсало Санчес де Лосада (2002-2003) и Карлос Меса (2003-2005).

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ЕФЕ)