петък, 24 май, 2024 година.

Очаквам допълнителни обяснения, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, попитан на пресконференция дали има отговор от Европейския съюз за радио и тевелизия по повод недоразуменията, допуснати на тазгодишното издание на песенния конкурс „Евровизия“.

Както БТА съобщи, преди финала на състезанието говорител на Европейския съюз за радио и телевизия обяви, че на зрителите в залата ще бъде разрешено да внасят само знамена на участващите държави, както и с цветовете на дъгата. С това решение организаторите не допуснаха да бъде развято европейското знаме. Решението бе оправдано с „геополитическото напрежение“.

Никой не може да поставя въпроса дали знамето на ЕС представлява европейското общество и неговите ценности, заяви днес Схинас. Това е също знаме, използвано от Съвета на Европа, добави той. Подобно решение не е в ничия полза, заяви зам.-председателят на ЕК.

Той определи като „добра първа стъпка“ това, че решението ще бъде преразгледано за следващото издание на състезанието. Схинас изпрати до организаторите писмо с искане на пояснения, като преди това написа в социалната мрежа „Екс“, че „Евровизия“ е най-вече тържество на европейския дух, различия и дарования. Знамето на ЕС е олицетворение на всичко това; месец преди изборите за Европейски парламент не може да има пречки да празнуваме това, което обединява всички европейци, добави той.

Тазгодишният конкурс „Евровизия“ бе съпътстван от протести в защита на палестинците по улиците на шведския град Малмьо. Протести имаше и срещу участието на певицата от Израел заради действията на нейната страна в Газа.