вторник, 16 юли, 2024 година.

Европейската комисия предвижда да представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС на 24 юли. Това се посочва в разпространена от комисията работна програма за следващите месеци.

През юни комисията не отрече, че е възможно тази година да представи доклада със закъснение. По-стара работна програма на ЕК предвиждаше документът да бъде разпространен на 3 юли. Докладът ще бъде представен, когато е готов за одобрение, уточни по-рано говорител на комисията и настоя, че най-важното е честността, фактологичността и изчерпателността на залегналите в документа оценки.

Европейски медии и политици допуснаха, че ЕК бави доклада този път по политически причини, свързани с очакваното на 18 юли гласуване на предложението на Европейския съвет за преизбиране на Урсула фон дер Лайен начело на комисията. Докладът за върховенството на закона засяга и състоянието на медиите в страните от ЕС. В навечерието на гласуването Фон дер Лайен е в постоянни преговори с евродепутатите за осигуряване на необходимата подкрепа, съобщават европейски издания.