събота, 18 май, 2024 година.

Експерти в Словакия разкритикуваха мерките, предприемани за охрана на премиера на страната Роберт Фицо, след вчерашното покушение срещу него, предаде ДПА.

„Самият Фицо говори преди няколко седмици за опасността някой да простреля политик“, каза днес бившия шеф на словашката полиция Стефан Хамран пред вестник „Денник Ен“ (Dennik N). Той се пита, кой е анализирал и е направил оценка на заплахата.

Той също така разкритикува реакцията на охраната на Фицо след проехтяването на изстрелите. „Там настъпи хаос, това е очевидно и е провал“, каза Хамран.

Бившият шеф на словашката служба за охрана, Юрай Забойник, разкритикува също телохранителите на премиера. „Ако нападателят е успял да произведе четири или пет изстрела, някои трябва да е виновен“, каза той за новинарския канал ТА3. Той добави, че не е видял някой от телохранителите да защити с тялото си Фицо от изстрелите.

Фицо беше прострелян вчера, докато се ръкуваше с граждани след правителствено заседание в централния словашки град Хандлова, посочва ДПА.