петък, 14 юни, 2024 година.

Според неокончателни резултати

Европейската народна партия е със 185 места в новия Европейски парламент и със значителна преднина пред заемащия второ място Алианс на социалистите и демократите, който получава 137 според последните предварителни резултати. Късно снощи водещият кандидат на ЕНП и настоящ председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази категоричната си увереност, че ще спечели втори мандат начело на институцията.

Европейската народна партия увеличава местата си с 9 спрямо вота за миналия Европарламент през 2019 година. Същевременно социалистите и демократите са надолу с 2 мандата.

Либералите от „Обнови Европа“, които в момента са трети със 79 места, губят значително повече, след като на предишните избори спечелиха 102.

Сериозен спад имат и Зелените/Европейски свободен алианс – от 71 мандата при предишния вот, сега те получават 52.

Факт е по-добрият резултат на Европейските консерватори и реформисти – 73 места сега спрямо 69 преди 5 години. С 9 места повече получават евроскептиците от „Идентичност и демокрация“ – 58 спрямо 49 на миналите избори. За сметка на това необвързаните имат сериозен спад – от 62 на 46, а т.нар. други вземат 50.

Левицата получава едва 36 – с едно място по-малко.

„Днес е добър ден за ЕНП – спечелихме изборите, засега сме най-силната партия и сме котва на стабилността“, заяви късно снощи председателят на ЕК и кандидат на ЕНП за втори мандат Урсула фон дер Лайен. Тя обаче добави, че екстремистите набират подкрепа и затова резултатите идват заедно с голямата отговорност на центристките партии:

„Заедно ще изградим бастион срещу крайностите и от ляво, и от дясно. Ще ги спрем! Без съмнение!“

Изборът на председател на Европейската комисия ще се проведе след утвърждаването на новия състав на парламента, което може да стане на първата сесия след лятната ваканция през септември. Окончателното решение за точния график обаче ще бъде взето от Съвета на председателите на политическите групи.

Въпросът ще бъде обсъден и на заседанието на европейските лидери на 17 юни. За да бъде избрана от Европарламента, Фон дер Лайен се нуждае от обикновено мнозинство, т.е. от 361 гласа в 720-членния Европарламент. Предишния си мандат тя получи с едва девет гласа над необходимите.

Вече има официални резултати от евровота в 26 държави членки на ЕС