четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе редица двустранни срещи в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, предава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Президентът Ердоган участва в сесията на държавните и правителствените ръководители на НАТО, след което в заключителната декларация на НАТО бе обявено, че през 2026 г. срещата на върха на алианса ще се проведе в Турция, отбелязва турската телевизия.

Турският лидер е провел двустранна среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. На срещата е присъствал министърът на външните работи Хакан Фидан и главният съветник на президента по външната политика и сигурността Акиф Чагатай Кълъч.

По време на разговорите са били обсъдени двустранните отношения между Турция и Гърция, както и регионални и глобални въпроси. Ердоган е заявил, че Турция продължава да полага усилия за развитието на солидарни отношения с Гърция въз основа на принципа на добросъседството и че тези усилия ще продължат.

Президентът е заявил пред Мицотакис, че трябва да се полагат повече усилия за прекратяване на конфликтите в Украйна и ивицата Газа и че за всички страни в региона би било полезно да работят за установяване на мир.

Президентът на Турция е разговарял и с германския канцлер Олаф Шолц. Двамата лидери са обсъдили отношенията между Турция и Германия, войната между Украйна и Русия и конфликта в ивицата Газа.

Ердоган е изтъкнал, че е важно да се окаже натиск върху Израел, за да прекрати атаките срещу Газа и е изтъкнал, че не трябва да се пропилее възможността за прекратяване на огъня. Той е добавил, че е важно да се положат усилия за предотвратяване на разпространението на конфликта в региона.

Президентът на Турция е добавил, че очаква подкрепа от страна на Германия за съживяването на процеса за присъединяването на Турция към Европейския съюз.

Ердоган се е срещнал във Вашингтон и с италианския премиер Джорджа Мелони. По време на разговорите турският президент е заявил, че отношенията между двете страни ще продължат да се развиват в положителна насока, посочва СиЕнЕн-Тюрк.