вторник, 23 април, 2024 година.

Европейският съюз осъди днес извършеното в понеделник израелско нападение срещу иранското консулство в Дамаск, причинило смъртта на най-малко седем души, отново призова страните в региона да проявят сдържаност и изтъкна принципа от международното право на неприкосновеност на дипломатическите сгради, предаде Ройтерс.

Иран обвини Израел за смъртта на двама генерали и петима военни съветници в консулството в сирийската столица, като върховният лидер на страната – аятолах Али Хаменей, заплаши Израел. Ройтерс посочва, че Израел не е поел отговорност за нападението.

„Принципът на неприкосновеност на дипломатически и консулски сгради и на личния им състав трябва да бъде зачитан във всички случаи и при всякакви обстоятелства съгласно международното право“, написа в социалната платформа „Екс“ говорителят на Европейската комисия Петер Стано, който отново посочи, че „в тази изключително напрегната регионална ситуация наистина е от огромна важност да се прояви сдържаност, защото по-нататъшната ескалация в региона не е в интерес на никого“.