петък, 14 юни, 2024 година.

Поради влошаващата се хуманитарна ситуация в Афганистан Европейският съюз ще предостави на страната още милиони евро помощ, предаде ДПА.

Около 125 милиона евро (134,5 млн. долара) ще бъдат отпуснати на хуманитарни организации в Афганистан, за да се предотврати опасността от глад, съобщи вчера Европейската комисия.

Помощта ще бъде използвана предимно за осигуряване на хранителни продукти, подслон, здравни грижи и достъп до вода и санитарни помещения.

Според информацията още 11 млн. евро ще бъдат предоставени на Пакистан. Те ще са предназначени за афганистанските бежанци и за подготовката на властите за справяне с бедствия.

Още около 10 млн. евро са заделени и за хуманитарни организации в Иран, включително за грижи за афганистанските бежанци.

ЕК предоставя хуманитарна помощ на Афганистан от 1994 г., като до момента тази помощ възлиза на общо около 1,8 милиарда евро. За миналата година е била отпусната помощ за малко под 160 млн. евро.

Ситуацията в Афганистан се смяна за една от най-тежките хуманитарни кризи в света. По данни на Еврокомисията близо 24 милиона души в Афганистан са зависими от помощи, а над 15 милиона души са засегнати от остра продоволствена несигурност.