петък, 12 юли, 2024 година.

Европейският съюз определи действието на сръбските власти да задържат косовски граждани на границата си с Хърватия като нарушение на споразумението за свобода на придвижването и призова Сърбия да се въздържа от подобни едностранни действия, съобщи вестник „Коха диторе“.

Говорителят на ЕС Петер Стано заяви, че евросъюзът следи отблизо създалата се ситуация.

„Запознати сме със ситуацията и я следим отблизо. Споразумението за свобода на придвижването, постигнато в рамките на диалога (между Косово и Сърбия) с посредничеството на ЕС, определя ясни параметри за влизането и излизането на гражданите на Косово във и от Сърбия. Настоящата ситуация представлява нарушение на това споразумение и призоваваме Сърбия да се въздържа от подобни едностранни и некоординирани действия и да се върне незабавно към спазването на споразумението“, подчерта Стано.

Той допълни, че ЕС очаква страните изцяло да изпълняват своите задължения по диалога, които по негови думи остават в сила и са задължителни.

Стано изтъкна че ЕС очаква Косово и Сърбия да осигурят благоприятна среда за продължаване на диалога и да избягват всякакви действия, които биха могли да застрашат сигурността и стабилността.

Реакцията на ЕС идва след като сръбските власти блокираха десетки автобуси със стотици пътници от Косово на границата с Хърватия, като не им позволиха да влязат в Сърбия, отбелязва „Коха диторе“.

Официални лица в Косово определиха това действие като отмъщение на Сърбия към косовските цивилни заради гласуването снощи в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в полза на членството на Косово в тази институция.