понеделник, 22 юли, 2024 година.

Базираната в Ню Йорк неправителствена организация „Хюман райтс уоч“ предупреди днес, че десетки хиляди бежанци от Етиопия и Еритрея са изправени пред непосредствена опасност, поради разрастването на боевете в Судан, предаде ДПА.

Ситуацията е предизвикана от напредването през последните седмици на паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) в суданския щат Сенар. По-нататъшното настъпление на СБП може да застраши над 40 000 етиопски бежанци, живеещи в съседния судански щат Гедареф, който граничи с Етиопия, се казва в доклад на „Хюман райтс уоч“.

Според организацията продължава и притокът на бежанци от Еритрея, които търсят закрила в Судан от преследвания в роднината си. Тези бежанци могат да бъдат лишени от хуманитарна помощ, ако боевете се засилят, заяви неправителстевената организация.

Много от бежанците вече са живели в Судан, когато в страната избухва война.

Фактическият ръководител на Судан Абдел Фатах ал Бурхан и неговият бивш заместник и лидер на СБП Мохамед Хамдан Дагало, известен като „Хемети“, се борят за контрол над североизточната африканска държава от април 2023 г. насам.

По данни на ООН конфликтът е накарал близо 10 милиона души да напуснат домовете си.

Ситуацията е особено критична в Северен Дарфур, където обсаденият град Ал Фашер, последният голям град под контрола на правителството, може да попадне в ръцете на СБП на Дагало.

Правозащитни групи вече предупреждават за възможно етническо прочистване и възможен геноцид в Дарфур, ако СБП поемат контрола над района.

По-специално СБП са обвинявани в сериозни нарушения на човешките права, сексуално насилие и произволни убийства на цивилни.