петък, 24 май, 2024 година.

Словашкият премиер е дошъл в съзнание след операция, продължила няколко часа

Словашкият премиер Роберт Фицо не е с опасност за живота в момента, каза вицепремиерът на Словакия Томаш Тараба пред Би Би Си, след като Фицо беше прострелян и ранен при опит за убийство, информира Ройтерс.

„Бях много шокиран… за щастие, доколкото знам операцията мина добре – и предполагам, че накрая ще оцелее … той не е в животозастрашаваща ситуация в този момент“, каза Тараба.

Премиерът Робърт Фицо е поверен в ръцете на най-добрите медици, които се грижат за здравето му, съобщи преди това министърът на здравеопазването Зузана Долинкова на брифинг за пресата. В същото време тя благодари на всички, които са участвали в спасяването на премиера досега.

Малко по-късно стана ясно, че словашкият премиер е дошъл в съзнание след операция, продължила няколко часа. Това съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.

По-рано миналата вечер по официална информация е имало опасност за живота на 59-годишния политик. Оттогава няма ново изявление или разяснение от правителството.

Министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ешток заяви, че убийството на премиера е атака срещу самата демокрация.

„Искам да призова обществото, журналистите и всички политици да спрат да насаждат омраза. Искам да призова всички граждани, които след този безпрецедентен акт, които насаждат омраза, да спрат незабавно“, призова вътрешният министър.

„Здравословното състояние на премиера все още е критично, той все още е в операционната и вярвам, че всичко ще мине добре. Стискам палци и желая много сили не само на него, но и на медицинския персонал, който наистина се бори за живота му в тези моменти“, каза министърът на здравеопазването на Словакия Зузана Долинкова, цитирана от TV Markiza.

Припомняме, че премиерът на Словакия бе прострелян животозастрашаващо в областта на стомаха и ръката секунди преди да се ръкува със свои поддръжници в град Хандлова в сряда.

Стрелецът е 71-годишен поет от южния град Левице, който преди години събирал подписи, за да основе своя политическа партия „Движение срещу насилието“.

Той е заявил след нападението, че не е съгласен с политиката на правителството. „Медиите бяха ликвидирани, радиото и телевизията на Словакия бяха нападнати, функциите на медиите бяха премахнати“, казва стрелецът.

Това е казал мъжът, задържан за стрелбата по премиера на Словакия Роберт Фицо, който още се бори за живота си.