четвъртък, 23 май, 2024 година.

Ако народът на Словакия се нуждае спешно от нещо днес, то е поне базисен консенсус и единство , каза президентът

Състоянието на премиера Роберт Фицо все още е сериозно поради усложнения, свързани с нараняванията, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Роберт Калинак.

„В момента се предприемат по-нататъшни действия, за да се подобри състоянието му“, каза той.

На брифинг Мириам Лапуникова, директорът на болницата в Банска Бистрица, където бе откаран Фицо, заяви, че той е стабилизиран, но положението му остава сериозно. По думите ѝ министър-председателят е бил в операционната пет часа.

Словашкият премиер Роберт Фицо, който вчера беше тежко ранен при опит за убийство, дойде в съзнание след операция, продължила няколко часа, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.

Полицията в Словакия обвини Юрай Цинтула (описван все още официално като Юрай Ц.) в опит за предумишлено убийство, мотивирано от отмъщение. Ако бъде осъден, може да лежи 25 години в затвора, отбелязва телевизия „Маркиза“.

Според друга медия той е бил и на среща на кабинета в Долна Крупа, североизточно от Братислава, в края на април, където участвал в малък протест срещу правителството на Роберт Фицо. На него протестиращи скандирали лозунги като „Да живее Украйна“, „Предатели“ и „Стига толкова Фицо“.

Избраният за президент на Словакия Петер Пелегрини поиска от политическите партии да прекратят или намалят тона на кампаниите си преди предстоящите европейски избори.

Това стана в съвместно изявление със Зузана Чапутова, действащия държавен глава, която предстои да му предаде поста. „Трябва да успокоим ситуацията в обществото“, поиска тя ден след покушението срещу премиера Роберт Фицо, последвано от обвинения от властта към опозицията.

Ако народът на Словакия се нуждае спешно от нещо днес, то е поне базисен консенсус и единство между политическите представители на Словакия“, заяви Пелегрини, съюзник на Фицо, спечелил изборите.

Двамата показаха консенсус, че смятат атаката срещу Фицо за атака срещу демокрацията.

Кремъл осъди днес атаката срещу словашкия премиер Роберт Фицо, който бе прострелян вчера, и му пожела скорошно възстановяване, предаде „Ройтерс“.

„Осъждаме по най-категоричне начин атаката. Смятаме я за напълно неприемлива – това наистина е голяма трагедия. Надяваме се, че Фицо ще преодолее ситуацията и че ще се възстанови възможно най-скоро. Пожелаваме му бързо оздравяване“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред в. „Известия“.

Докато се подготвяше за посещението си в Китай, руският президент Владимир Путин направи необичаен ход, като изпрати телеграма на словашкия президент Зузана Чапутова във връзка с нападението срещу Фицо, отбелязва „Ройтерс“, цитирана от БТА.

„Бях възмутен, когато научих за опита за убийство на председателя на правителството на Словашката република Роберт Фицо. Не може да има оправдание за това чудовищно престъпление. Роберт Фицо е смел човек със собствена позиция. Надявам се, че тези качества ще му помогнат да оцелее в тази трудна ситуация“, се казва в телеграмата на Путин.

Ето какво е известно за покушението срещу Фицо:

– Атаката в централния град Хандлова, където се провеждало заседание на кабинета, е била от упор, с пет изстрела.
– Информацията за състоянието на Фицо бе разнопосочна. На брифинг в болницата в Банска Бистрица, където бе откаран, представители на кабинета казаха, че състоянието му е критично. По-късно друг негов съюзник обяви, че няма опасност за живота му.
– Твърди се, че задържаният за атентата е бил част от крайноляв писателски клуб и от екстремистка група, спряла дейност през 2022 г. – Видеоклип, разпространяван от словашки медии и профили в социални мрежи, показва как той заявява, че не е съгласен с политиката на правителството, но някои организации го поставят под въпрос.
– Властите твърдят, че мотивите за нападението са политически, а идеята се зародила след президентските избори, спечелени от съюзник на Фицо.
– Те също така обвиниха опозицията, че насаждала климат на омраза към правителството и с това допринесла за покушението.
– Очаква се вътрешният министър Матуш Шутай-Ещок да поиска свикването на Държавния съвет за сигурност, подсилване на мерките за защита на длъжностни лица и представители на медиите.