сряда, 19 юни, 2024 година.

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши заяви, че страната трябва да се подготви на фона на засилващото се регионално напрежение около Тайван и териториалните претенции в Южнокитайско море, съобщи Ройтерс.

Филипините дълго време спорят с Китай за Южнокитайско море. Близостта на островната държава до Тайван също я поставят в сферата на интерес на Китай, заяви Маркос пред войници във военен лагер в северната част на страната.

Китай твърди, че самоуправляващият се Тайван е негова собствена територия и не отхвърля възможността да използва сила при завръщането му под собствен контрол. Тайван отхвърля претенциите на Пекин и твърди, че единствено жителите на острова могат да определят бъдещето си.

„Външната заплаха става все по-изразена и притеснителна и затова трябва да сме подготвени“, заяви Маркос-младши.

Президентът заяви, че Филипините не се опитват да преначертаят картата на Южнокитайско море, но и че имат намерение да се защитават, докато не се отказват от дипломацията.

Напрежението с Китай ескалира през последната година заради честите морски сблъсъци в изключителна икономическа зона на Филипините в Южнокитайско море,

Китай „няма работа“ в ИИЗ на Филипините, каза в изявление министърът на националната отбрана Гилберто Теодоро.

„Основното послание е: линията с десет тирета е провокацията. И всичко произтича от това“, каза Теодоро, имайки предвид териториалните претенции на Китай в региона.

Днес, ден преди Деня на независимостта на Филипините, над сто протестиращи се събраха пред консулската служба на Китай в Манила с искане Китай да напусне ИИЗ на страната.