четвъртък, 23 май, 2024 година.

Руският президент обвини „западните елити“ за войната в Украйна

„Руският президент Владимир Путин остро разкритикува Запада в навечерието на посещението си в Китай, като обвини „западните елити“ за войната в Украйна и очерта ориентацията на Пекин и Москва към паралелен световен ред. Това пише Financial Times, коментирайки интервюто на руския президент за китайската държавна информационна агенция Xinhua, предаде „Фокус“.

Отбелязва се, че публикацията се появи в навечерието на двудневното посещение на Путин в Китай на 16 май. „Днешните глобални катаклизми бяха провокирани точно от (западната) политика“, заявява Путин за нахлуването в Украйна, което той нарече „драматично проявление на глобалната криза“.

В същото време Китай отказа да осъди нахлуването на Москва с аргумента, че като независима трета страна има право да изгражда свои собствени отношения с Русия. Вместо това Пекин предложи документ за позиция с предупреждение срещу използването на ядрени оръжия, завоалирана критика към НАТО и призив за прекратяване на огъня, без да се изисква изтегляне на руските войски, пише FT.

Лондонската агенция отбелязва, че в интервюто си Путин е похвалил „реалистичните и конкретни стъпки“ в мирния план на Китай, които в много отношения повтарят тезите на Русия за войната, заявявайки, че те могат да станат „основа на политико-дипломатически процес, който взема предвид загрижени за сигурността на Русия и ще помогнат за осигуряването на дългосрочен, стабилен мир.“

Руският президент добавя, че „основният проблем“ на всякакви бъдещи преговори е надеждността на всякакви гаранции за сигурност за Украйна и Русия в лицето на това, което той нарича „двуличието на Запада“, имайки предвид по-голямата роля на Китай в прекратяването на конфликта.

Путин заявява, че „Русия е готова за преговори“, но обвинява Запада за провала на преговорите в началото на конфликта. Той също така възлага големи надежди на усилията на Русия и Китай за изграждане на нов ред, основан на свободни международни организации като Шанхайската организация за сътрудничество (Русия, Китай, страни от Централна Азия, Индия, Пакистан и Иран) и БРИКС (Бразилия, Русия, Индия , Китай, Южна Африка, Иран, Египет, Етиопия и ОАЕ). И двете асоциации са „ключови стълбове на възникващия многополюсен световен ред“, коментира още Путин.