събота, 20 април, 2024 година.

Флаговете във Финландия бяха спуснати наполовина днес, когато страната скърби за смъртта на 12-годишно дете при стрелба в училище, която според полицията е била извършено от негов съученик от шести клас, предаде Ройтерс.

Други двама ученици от училище „Виертола“, също на 12 години, бяха тежко ранени при нападението във вторник, съобщиха от болницата и полицията. Няма актуална информация за здравословното им състояние към сряда сутринта.

След като вчера сутринта се разпространи информацията за стрелбата, разтревожени родители чакаха с часове пред училището. През това време учителите бяха заключили класните стаи, за да предпазят останалите вътре ученици, докато полицията претърсваше помещенията.

В крайна сметка заподозреният беше задържан на около 4 км от училището и у него беше намерено оръжието, с което той е извършил атаката.

Няма други заподозрени, съобщиха от полицията. Те не идентифицираха предполагаемия стрелец или жертвите, а само казаха, че всички са 12-годишни ученици в училището и че заподозреният е бил момче. Едно от ранените деца е момиче от Косово, съобщиха от косовското външно министерство във Фейсбук.

Правителството помоли финландците да се включат в деня на траур днес и нареди знамената на обществените сгради да бъдат спуснати наполовина в знак на уважение към загиналото дете.

Полицията все още не е съобщила нищо за мотивите на атаката.

След смъртоносните стрелби в училища през 2007 и 2008 г. Финландия затегна законодателството си в областта на оръжията през 2010 г. и въведе тест за правоспособност за всички кандидати за разрешително за огнестрелно оръжие. Минималната възраст също така беше увеличена от 18 на 20 години.

В страната има повече от 1,5 милиона лицензирани огнестрелни оръжия и около 430 000 притежатели на разрешителни при население от 5,6 милиона души.