събота, 20 април, 2024 година.

Филипинското правителство ще използва всички дипломатически средства за предотвратяване на конфликт заради спора във филипинската изключителна икономическа зона в Южнокитайско море, заяви служител на Съвета за национална сигурност, цитиран от Филипинската новинарска агенция (ФНА).

„Съгласуваният, обмислен и разумен отговор, за който говори президентът, обхваща не само укрепването на нашите военни или отбранителни способности заедно с тези на съюзниците, партньорите и приятелите ни, но също така говори за изчерпване на дипломатическите усилия за разрешаване на въпроса“, заяви помощник-генералният директор на Съвета за сигурност Джонатан Малая пред местна медия.

Миналия понеделник филипинският президент Фердинанд Маркос-младши подписа указ за създаване на Национален морски съвет с цел укрепване на морската сигурност на Филипините и повишаване на осведомеността на филипинците в морската област на фона на агресивните тактики и заплахи на Китай във филипинската изключителна икономическа зона в Южнокитайско море. Маркос-младши подчерта необходимостта от укрепване на морската сигурност и повишаване на осведомеността за морската област на фона на „редица сериозни предизвикателства, които застрашават не само териториалната цялост на страната, но и мирното съществуване на филипинците“.

„Наложително е укрепването на морската сигурност и осведомеността на страната в тази област, за да се разрешат въпроси, които оказват влияние върху националната сигурност, суверенитета, суверенните права и морската юрисдикция над обширните морски зони на страната“, каза той.

Малая заяви, че потенциална война не би била в интерес нито на Филипините, нито на Китай или САЩ, нито на когото и да е от съюзниците и партньорите на страната. „Като се има предвид това, ще трябва да намерим дипломатическо решение на тези проблеми като част от пакета от контрамерки и отговори, за които говори президентът“, отбеляза той.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ФНА)