вторник, 16 юли, 2024 година.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която бе предложена за втори мандат от Европейския съвет, ще се стреми отново към полово равновесие сред бъдещите еврокомисари. Това съобщи днес говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпроси.

Предишния път Фон дер Лайен искаше да има такова равновесие, със сигурност ще иска това и сега. По-късно ще говорим как ще постигнем тази цел, добави говорителят. Той изрази надежда Европейският парламент да включи в дневния си ред за следващата седмица преизбирането на Фон дер Лайен.

Засега очакваме потвърждение за дневния ред на ЕП за следващата седмица. Дано да има положително решение, след това ще пристъпим към състава на новата комисия, добави говорителят.

През 2019 г. Фон дер Лайен поиска от държавите в ЕС да предложат по двама кандидати за еврокомисари – мъж и жена. Очаква се и този път тя да отправи същото изискване, а след това ЕП да подложи кандидатите на изпит и да ги гласува на пленарно заседание наесен. Очаква се ЕП да гласува кандидатурата на Фон дер Лайен на 18 юли.