понеделник, 15 април, 2024 година.

Франция поставя днес началото на Фестивал на франкофонията, който ще продължи над 6 месеца, до срещата на върха на франкофонията, която страната ще организира в началото на октомври за първи път от 33 години, предаде Франс прес. Мотото на Фестивала на франкофонията е: „Създавай, нововеждай и предприемай нещата на френски“.

На 4 октомври френският президент Еманюел Макрон ще приеме близо сто държавни и правителствени ръководители за 19-ата среща на върха на франкофонията в двореца Вилиер-Котре, в Североизточна Франция. Там преди година Макрон откри Международния град на френския език. На 5 октомври срещата на върха ще продължи в Големия дворец в Париж. Последната среща на върха от този тип, на която беше домакин Франция, се проведе през 1991 г. в двореца Шайо във френската столица.

За да подготви тази среща на върха, Макрон приема тази вечер в Елисейския дворец генералния секретар на Международната организация за франкофонията, руандийката Луиз Мушикивабо.

Паралелно организаторите на срещата на върха днес поставят началото и на Фестивала на франкофонията, по време на който ще бъдат представени стотина проекта в партньорство с 40 страни и над 400 организации от Франция и по света. Целта на всичко това е да се даде повече видимост франкофонската креативност във всички области, от културата до технологиите, от икономиката до социалната ангажираност, пояснява френското президентство.

В рамките на всичко това ще бъде организиран и Салон на френските иновации. Той ще се състои в Париж, в кампуса „Станция Еф“, смятан за най-големия инкубатор на стартъпи в света.

Френското президентство казва, че иска да използва тези шест месеца на фестивала, за да отдаде почит на франкофонията като „сила, която е способна да трансформира света“ и която е „източник на решения за света, изправен пред глобалните предизвикателства“. През тези месеци ще бъдат представени и силни личности, въплъщаващи франкофонията.

Международната организация на франкофонията наброява 54 страни членки, 7 асоциирани членове и 27 наблюдатели. Според последния й доклад от 2022 г. 321 милиона души по света са франкофони, което е със 7% повече спрямо данните от доклада от 2018 г. Но това увеличение се дължи преди всичко на африканската демография. Френският език отстъпва на европейския континент, както и в международните организации, в полза на английския език, отбелязва Франс прес.