сряда, 21 февруари, 2024 година.

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който е на официално посещение в Кипър, ще бъде днес в Центъра за прием и настаняване на кандидати за международна закрила, за да „получи представа как Кипър се справя с този проблем и как ЕС може да помогне“. Миграцията е голямо европейско предизвикателство за страната на първа линия, което изисква изключителни решения, заяви той в понеделник в Никозия.

Кипър е силно обременен от големия брой незаконно пристигащи и се нуждае от подкрепа както от Германия, така и от ЕС, подчерта германският президент.

Като солидарност на практика той посочи прехвърлянето на 1000 търсещи убежище от острова в Германия.

Европейската комисия финансира с почти 68 млн. евро два важни проекта в Кипър, които са в ход. Това са разширяването на центъра в Кофину, който президентът на Германия ще посети, и изграждането на център за настаняване на мигранти преди депортирането им от острова.

След ремонта, който се очаква да завърши в средата на тази година, в Кофину ще могат да се приемат двойно повече, до 800 души, съобщиха от вътрешното министерство.

За сътрудничество на ЕС със страните, от които идват търсещите убежище, настоя президентът на Кипър Никос Христодулидис.

Преди края на мандата на Европейския парламент тази година трябва да има решение по общата европейска система за убежище, за която е постигнато съгласие между лидерите на страните-членки, съобщи още президентът Щайнмайер.