петък, 14 юни, 2024 година.

Партиите от френската опозиционна левица обещаха да работят заедно и да издигнат общи кандидати на предсрочните парламентарни избори по-късно този месец, за да се противопоставят на правителството и крайната десница на Марин Льо Пен, но все още не са сключили сделка, предаде Ройтерс.

Въпреки че резултатът от гласуването е трудно да се предвиди, не изглежда вероятно левият алианс да спечели мнозинство. Той обаче би могъл да събере достатъчно гласове, за да попречи на някои от по-големите лагери да номинират министър-председател против волята им.

В съвместно съобщение от късно в понеделник социалистите в страната, зелените и по-твърдолинейните от „Непокорна Франция“ и комунистически партии отправиха призив за обща платформа, която да „представи алтернатива на (президента) Еманюел Макрон и да се бори срещу расисткия проект на крайната десница“.

Блокът е работил заедно по време на предишната парламентарната кампания през 2022 г., преди да се стигне до борба за лидерство и политическите различия – включително по отношение на войната в Газа – довели до противоречия в обединението.

Партиите трябва да излъчат своите кандидати до края на седмицата и досега левият лагер не е постигнал окончателно споразумение.

„Има моменти в историята, които човек няма право да пропуска…Трябва да има действие, електрошок и първата стъпка ще бъде този съюз“, заяви лидерът на Зелените Яник Жадо пред радио Франс ентер. След чувствителната загуба за неговата партия „Ренесанс“ в изборите за Европейски парламент в неделя, Макрон обяви извънредни избори на 30 юни.