петък, 14 юни, 2024 година.

Френски гражданин е починал вчера в Казахстан, след като му е станало лошо, докато се е опитвал да достигне космодрума в град Байконур заедно с друг французин, съобщи руската новинарска агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

РИА съобщи, че причината за смъртта на мъжа е обезводняване, позовавайки се на анонимен източник от космодрума.

Космодрумът в Байконур, който е нает от Русия, се намира в отдалечен пустинен район в Казахстан и достъпът до него е ограничен, въпреки това до него се организират екскурзии за тези, които искат да станат свидетели на изстрелването на космически кораб, отбелязва Ройтерс.

По информация на ТАСС обаче, двамата френски туристи не са се опитвали да достигнат територията на космодрума.

„Двамата туристи, които се оказаха френски граждани, не са правили опити да проникнат на територията на космодрума. Те са снимали сгради в степта, но на единия от тях му става лошо, а вторият отива да потърси помощ на контролно-пропускателния пункт, те обаче не успяват да помогнат, туристът почива от обезводняване“, твърди източник на ТАСС. Fрганите на реда са започнали проверка на фактите около инцидента.

След разпространената по-рано днес информация източник от ракетно-космическата индустрия заяви пред ТАСС, че инцидентът с двамата френски туристи е станал на територия, която не се контролира от охраната на космодрума.

В Байконур има много обекти, които са били изведени от експлоатация. Комплексът се охранява от специално подразделение на руското вътрешно министерство, отбелязва ТАСС.