четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Почивките са мечта тази година за голяма част от гърците, тъй като високите цени на услугите и ваканционните пакети правят непосилно планирането на развлекателни пътувания дори до близки и относително по-евтини дестинации, съобщава вестник „Катимерини“. Разходите остават високи за гръцките домакинства, много от които намаляват разходите не само за ваканции и пътувания, но и за основни неща като храна.

Това показва проучване на Изследователския институт за търговия на дребно с потребителски стоки (IELKA), според което всеки втори потребител декларира, че няма да почива тази година. Същото изследване улавя друга тенденция: намалените отпуски, като 32% заявяват, че ще отидат на почивка за по-малко дни.

Увеличението на цените в категориите услуги и продукти, пряко свързани с летните почивки на гръцките отпускари, също са отразени в данните на ELSTAT, които отчитат хода на инфлацията през юни.

Спрямо юни миналата година при самолетните билети са отчетени ръст от 19,7%, а ваканционният пакет е с 12,7% по-скъп. Що се отнася до хотелите, цените са с 12% по-високи от миналата година, като във фокуса на повишенията остават храните и най-вече зехтинът, чиято цена спрямо миналия юни са се повишила с почти 55%.

Според данни на Асоциацията на предприятията за превоз на пътници (SEEN), въпреки че увеличението на цените на билетите е нулево в сравнение с миналата и предходната година, цената е висока за обикновено гръцко семейство и в някои случаи дори непосилна. За четиричленно семейство да пътува с кола от Пирея до Родос и обратно са необходими 845 евро.

Много потребители намаляват тази година не само основните услуги, но и основните артикули, като храна. 71% от потребителите (срещу 75% през 2023 г.), участвали в проучването, заявяват, че са отменили разходи за развлечения, като хранене навън, ваканции, пътувания и др. Въпреки това, освен тези разходи, които се смятат за лукс за мнозина, 55% (спрямо 54% ​​през 2023 г.) казват, че са намалили като цяло пазаруването на храна и хранителни продукти.